Hangar 43:
een lang verhaal in’t kort

19e eeuwse fabriekshal

Je weet het misschien niet, maar Hangar 43 ging vroeger door het leven als Oliefabriek Usine Sainte-Antoine. Hangar 43 is immers een volledig gerenoveerde 19e eeuwse fabriekshal in het hartje van Baasrode in de prachtige Denderstreek. Waar vroeger olie- en zuivelproducten van de band rolden, kan je nu terecht voor de meest memorabele trouwpartijen, recepties, seminaries, beurzen en bedrijfsevenementen.  

De geschiedenis van het pand

De geschiedenis van de overgebleven fabriekshal op ons terrein brengt ons terug naar het jaar 1894. De fabriek werd toen met de nodige Franse flair opgericht door Léon en Edmond De Bruyn en kreeg de naam Usine Sainte-Antoine. Een verleden dat vandaag nog zijn sporen nalaat, want in Hangar 43 zijn tot op de dag van vandaag de typische laat 19e eeuwse architecturale kenmerken zichtbaar, dé stempel van de industrie. Denk maar aan grote industriële vensters, ijzeren dakspanten, rood-bruine bakstenen, grote open ruimtes en een stoere sfeer. 

In de loop van de twintigste eeuw werd de fabriek regelmatig verbouwd en uitgebreid. Want samen met de productie nam ook de omvang van het gebouw toe. Oorspronkelijk werden er verschillende plantaardige oliën verwerkt tot margarine en boter, nadien werd definitief overgeschakeld naar zuivelproducten zoals ijs. Vanaf dat moment stond de fabriek dan ook gekend als de OLA-ijsfabriek van Dendermonde. Zo zijn de wereldberoemde raketijsjes, Cornetto en Magnum oorspronkelijk van Dendermondse makelij.  

Van olie, margarine en ijs tot feestlocatie

In 1986 werden de terreinen verkocht en net voor het nieuwe millennium werd de productie van zuivel volledig stilgelegd. Een groot deel van het oude fabriekspand werd toen afgebroken. Gelukkig bleven enkele prachtige gebouwen gespaard en zo kwam het bij de huidige eigenaars terecht. Zij zagen meteen potentieel in het pand als locatie voor bijzondere bedrijfsevenementen en huwelijksfeesten. Sinds januari 2023 baat het team achter Hof Ter Velden Hangar 43 uit. 

Goesting gekregen om een van onze events bij te wonen of om hier zelf een evenement of feest te organiseren? 

Koop uw tickets
Totaal